Tillaga kött på stenar

Kött kan tillagas på många olika sätt, från flera timmars långkok till några minuters tillredning på sommarens grillfester. Du kan även laga mat på stenar. Det är någonting speciellt med kött som tillagas över stenar. Vi människor har sedan urminnes tider lagat vår mat på det sättet. Då värmde vi upp stenarna över öppen eld men idag kan vi använda ugnen för att värma upp stenen. Köttet som steks direkt på bordet, sprider en ljuvlig doft över hela köket och retar aptiten. Att gästerna själva får vara med och laga maten vid bordet brukar vara mycket uppskattat. Det tillagade köttet blir mycket saftigt och smälter i munnen.

Kött som ska tillagas på en sten med grönsaker och såser

Kött som passar för metoden

Du kan i princip välja vilket kött som du vill för att tillaga det på en glödhet sten. För att få ett så bra resultat som möjligt, ska du eller din restaurang välja en styckdetalj som passar för snabb tillagning. Både kyckling, nöt- och fläskkött, fisk och skaldjur går att tillaga över en stenglöd. Om du väljer en köttbit som ofta blir bra när du grillar den på vanligt vis, kommer den med stor sannolikhet även att bli bra när du steker den på stenen.
Det går utmärkt att skära upp köttet i strimlor eller bitar för en snabbare tillagning. Kött som lagas i större stycken blir dock otroligt saftigt och får en fin stekyta när det tillagas på en glödhet sten. Är ni många kan det dock vara värt att få det tillagat i strimlor, eftersom det då blir enklare att dela för ett större sällskap. Din kock vet vad som passar bäst. Tillsammans med råvaran som kommer ut med stenen, brukar det på restauranger även finnas tillbehör. Goda såser, potatis, grönsaker samt kryddsmör är smarrigt att äta till.

Hur går det till?

De stensorter som används för denna typ av matlagning varierar. Det ska dock vara en sten som inte är porös, som till exempel basalt eller granit. Det är också möjligt att använda lavastenar och saltblock. Stenen värms upp i ugnen eller på spisen innan användning. Hur länge, beror lite på vad för sten du använder men cirka en timma innan användning brukar rekommenderas. När stenen kommer ut ur ugnen är den glödhet och redo att brukas. Den ställs direkt på bordet och middagsgästerna steker själva sitt kött.
Tillagningstiden för maten varierar och beror på vad för slags kött som ni har valt. Stenen håller sig varm i ungefär en timme efter att den har tagits ut ur ugnen. Det brukar vara tillräckligt med tid för de flesta styckdetaljer att tillagas. Även när stenen har svalnat något, i slutet på timmen, går det bra att tillaga köttet. Att laga maten över en glödsten är en upplevelse för alla sinnen. Det är inte bara den goda smaken som gästerna får uppleva, utan även doften av det stekta köttet, det fräsande ljudet och tillfredsställelsen att vara delaktiga i tillagningen.

En speciell upplevelse

Kött som tillagas på stenar är något speciellt och en upplevelse som få glömmer. Gästerna får vara med och tillaga maten och kan ta del av både textur, doft och ljud. Dessutom blir köttet otroligt saftigt av att lagas på stenar. Denna form av matlagning är en gammal teknik som vi människor länge har använt oss av. Det är fullt möjligt att laga mat på sten hemma men det är enkelt att beställa det på restaurang och bara njuta av själva upplevelsen. Det blir en perfekt aktivitet för familjen, företagsfesten eller en grupp av vänner som har någonting att fira.