Guide Michelin och White Guide

Guide Michelin delar som mest ut tre stjärnor

Vill du vara säker på att äta riktigt gott under semesterresan i Europa? Då ska du konsultera Guide Michelin. Guide Michelin är en liten bok som varje år samlar ihop restauranger runtom i Europa och världen som de sedan betygsätter. Idén kom för över 100 år sedan för att hjälpa människor som åkte mycket bil att hitta både bra mat, trevliga ställen att övernatta på och service till bilen. Numera är guiden mest inriktad på mat. Även White Guide är en restaurangguide för resenärer, främst inriktat mot Sverige och Norden.

Guide Michelin och dess historia

I början av 1900-talet gav sig de franska bröderna André och Édouard Michelin ut i Europa för att kartlägga vägarna. De hade tillbringat mycket tid på resande fot i sin bil och kände själva behovet av en guide som kunde berätta var som var bäst att äta, sova och serva bilen. Så föddes Guide Michelin. I guiden kan man läsa om vad matställena har fått för betyg.

Guide Michelin är nämligen uppbyggt på ett system med stjärnor. Du kanske någon gång har hört eller sett hur en restaurang skryter med att de har en eller flera stjärnor i guiden? Det är något som matställen brukar vara väldigt stolta över, eftersom kriterierna är svåra att uppnå. Från början gjorde bröderna en egen betygsättning utefter kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet men under senare år har det blivit ännu mer avancerat och restaurangen kan även få betyg på hur personlig maten är.

Hemliga spejare skickas ut

Guide Michelin är en av de mest respekterade utmärkelserna man kan få som restaurangägare. En stjärnutmärkning i guiden brukar nå internationell status och får betydelse för försäljningen – restauranger med stjärnor får fler besökare. Från början var det bara de franska bröderna som satte betyg efter eget tycke och smak men numera skickas det ut hemliga inspektörer som inte får avslöja var de kommer ifrån. De låtsas vara en helt vanlig gäst och bedömer sedan hur maten smakade och hur servicen var.

Även White Guide fungerar på ett liknande sätt som Guide Michelin, denna restaurangguide skickar också ut hemlig spejare och är mest inriktad på Sverige och de nordiska ländernas mat. Till skillnad från Michelins stjärnor delar White Guide ut poäng som restaurangen blir tilldelad. Man kan som mest få 80 poäng och under 2013 fanns det 15 restauranger i Sverige som höll denna klass. I Michelin-guiden kan man som mest få tre stjärnor, vilket betyder att de tycker att maten är värd en egen resa.

God mat längst vägarna

Från början var Guide Michelin ett sätt att försöka katalogisera vilka restauranger som hade bäst mat att erbjuda till bilister som passerade. Systemet med att dela ut stjärnor har nått hög status och räknas idag som en av de finaste utnämningarna en restaurang kan få. Vet du inte var du ska åka på semester? Varför inte titta i guiden och se om du hittar en restaurang med många stjärnor, det betyder att inspektörerna tycker att maten är värd att resa för.